Sevärdheter i Linköping

Linköping är en anrik stad med lång historia, vilket gör att det finns gott om intressanta historiska sevärdheter i staden, bland annat Sverige nästa största kyrka och flygplan från 1920-talet.

Linköpings Domkyrka

Linköpings Domkyrka är Sveriges näst största kyrka, och är en av landets mest kända kyrkobyggnader. Kyrkan byggdes på 1000-talet, och har sedan dess byggts till och byggts om många gånger. Man har också byggt stora underjordiska lokaler och förråd under domkyrkoparken. Kyrkan upplevs som ljus och med stor rymd, och har bland annat en vacker altartavla. Kyrkan är öppen kl 9-18 varje dag, och har tre gudstjänster under dagen och erbjuder en liten shop där man kan handla exempelvis smycken och böcker. Kyrkan ligger vid S:t Persgatan mittemot Linköpings Slott.

Sankt Lars Kyrka

Vid Storgatan ligger den vitputsade kyrkobyggnaden Sankt Lars Kyrka, som byggdes på 1000-talet för att helga S:t Laurentius. Kyrkan har en god akustik, och används därför bland annat för konserter.

Linköpings Slott

Linköpings Slott ligger strax väster om centrum, mittemot Linköpings Domkyrka. Slottet är den äldsta byggnaden i Sverige som inte är en kyrka, och byggdes under tidigt 1000-tal. Tidigare har stadens biskopar bott i slottet, men idag är det representationsvåning och privat bostad åt landshövdingen. Slottet har en vacker trädgård som dessvärre inte är öppen för allmänheten.

Ekenäs Slott

En bit utanför Linköping ligger Ekenäs Slott, som är ett av landets bäst bevarade renässansslott. Slottet har tre torn, vita murar och ett brant tak, och ligger på en klippa vid sjön Teden. Mycket av slottets originalinredning finns kvar, och man kan bland annat besöka 30 vackert möblerade rum med inredning från 1600-talet. Slottet är idag obebott och privatägt, och visas som museum. Här anordnas guidningar, riddarspel, julmarknader, spökvandringar och konserter under året.

Flygvapenmuseum

Linköping kallas för flygstaden, då staden haft en stor flygindustri sedan början av 1900-talet, med bland annat tillverkning av flygplan. Flygvapenmuseum har utställningar rörande militärflygets utveckling från början av 1900-talet fram tills idag, och visar flygplan från hela perioden. Många av planen går enbart att ses här. Flygvapenmuseum ligger vid flygfältet Malmen i Malmslätt, strax väster om centrala Linköping.

Konsthallen Passagen

I konsthallen Passagens ljusa lokaler vid Stora Torget kan man se ett brett utbud av samtidskonst, av både regionala, nationella och internationella utställare. Totalt arrangeras sju utställningar varje år i konsthallen.