Att göra i Linköping

Linköping är en stad med många vackra grönområden kring sig, och staden ligger också i närheten av vackra Göta Kanal och dess slussar. Här finns det många intressanta och trevliga platser att besöka, både för vuxna och barn.

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen är ett 13 ha stort grönområde i centrala Linköping, och parken har både partier med berg och öppna gräsområden och är ett populärt ställe att samlas på under varma sommardagar. I trädgårdsföreningen finns bland annat ett daghem med lekpark, biodling och flera caféer. Här ligger även restaurangen Tropikhuset, där man kan äta god mat i växthusmiljö. Restaurangen erbjuder också liveuppträdanden och vinprovningar. Bredvid Tropikhuset ligger ett växthus där man kan köpa med sig växter hem. Trädgårdsföreningen ligger strax söder om centrum.

Gamla Linköping

Gamla Linköping är ett friluftsmuseum och en stadsdel, belägen i den västra delen av stan. Området består av ett hundratal äldre träbyggnader, som under mitten av 1900-talet flyttades från centrala Linköping istället för att rivas då byggnationen av mer moderna hus tog fart. En del av husen är idag privatbostäder, och flera fungerar som museum för att berätta om hur man levde förr. Bland museerna finns bland annat skolmuseet, bankmuseet och brandkårens museum. Här finns även flera byggnader som visar originalinteriör från arbetarhem och mer välbärgade hem från början av 1900-talet. I Gamla Linköping finns också populära Fenomenmagasinet, där både vuxna och barn kan testa olika vetenskapliga experiment, och flertalet bodar ligger bland kullerstensgatorna och erbjuder bland annat försäljning av godis. I anslutning till bebyggelsen ligger Valla gård, där man bland annat kan se djur som getter och kaniner samt spela minigolf. Området brukar vara omtyckt av barn. Gamla Linköping och Valla gård ligger i närheten av grönområdet Rydskogen.

Linköpings simhall och äventyrsbad

I Linköpings simhall finns ett av Sveriges största äventyrsbad, som bland annat har en av Europas längsta vattenrutschbanor. På sommaren öppnas även Nordens största konstgjorda badsjö, Tinnerbäcksbadet, som är simhallens utomhusdel. I simhallen finns också bland annat två 25-meters bassänger för motionssim, ett romerskt bad och en relaxavdelning. Linköpings simhall ligger sydöst om centrum, och Tinnerbäcksbadet ligger ca 200 meter därifrån.

Göta Kanal och Bergs slussar

Någon mil norr om Linköping ligger Bergs slussar, som med sin berömda slusstrappa är Göta Kanals största sevärdhet. Här finns sju sammankopplade slussar som lyfter eller sänker båtarna upp till 18,8 meter för att nå sjön Roxens vattennivå. I området finns bland annat restauranger, caféer och minigolf, och det finns också möjlighet till bad i Roxen.