Om Linköping

Linköping är Sveriges sjunde största tätort, med runt 105 000 invånare. Linköping är en anrik stad, känd för sin flygplanstillverkning och för att vara en av Sveriges största universitetsstäder. Här finns ett stort utbud av museum och shopping, och vacker natur både runt centrum och i området kring staden.

Historia

Linköping stad har en lång historia, och många kyrkor byggdes här i början av 1000-talet. Fornlämningar har hittats från bronsåldern och äldre järnåldern, samt runstenar från vikingatiden. Linköping är en gammal militärstad, med bland annat flera regementen och tillverkning av stridsflygplan.

Kommun och näringsliv

Linköping har varit en mycket viktig stad för Sveriges flygindustri i över hundra år, med bland annat flygskolor och en stor flygplanstillverkning. Idag har försvarsmakten en helikopterflottilj i staden vid området Malmen, och många av flygplanen som tillverkats under åren finns att se på Flygvapenmuseum.

Linköping stads motto är ”Där idéer blir verklighet”, vilket syftar på samarbetet mellan näringslivet och stadens universitet.

Många av Linköpings företag har teknisk inriktning, och staden har också en företagspark, Mjärdevi Science Park, med ca 6000 anställda och studenter. Även handeln är viktig i Linköping, och Tornby är ett av landets största köpcentrumområde.

Staden är en av Sveriges ledande miljöstäder, och kommunen försörjs bland annat till 90% av fjärrvärme från förbränning av hushållsavfall. Svensk Biogas förmedlar också biogas till stadens bussar.

Kultur, nöje och shopping

Linköping har ett stort antal museum och gallerier, bland annat konsthallen Passagen. Evenemangsarenan Cloetta Center är Sveriges fjärde största arena, och här kan man se bland annat konserter och ishockeymatcher. Staden har också många restauranger, caféer och uteställen.

Det finns ett stort shoppingutbud i Linköping, med många butiker, gallerior och köpcentrum. De flesta butiker i centrum är centrerade runt de tre torgen, och där är också galleriorna belägna. Det finns också butiker i Gamla Linköping, där man säljer bland annat hantverk och godis. I norra Linköping ligger det stora köpcentrumområdet Tornby, med flera stora varuhus och butiker. Här finns bland annat IKEA.

Utbildning

Linköping är en av Sveriges största universitetsstäder, och vid Linköpings universitet studerar ca 25 600 studenter. De flesta utbildningar finns vid Campus Valla i Linköping, men viss utbildning finns också vid universitets campus i Norrköping och vid Universitetssjukhuset i Linköping. Att staden har blivit så stor inom högre utbildning kan bland annat förklaras med att staden sedan lång tid tillbaka haft många kyrkor, och därmed också varit en stor läroverkstad.

Sport

Inom sporten är Linköping känt för ishockeylaget Linköping HC, som spelar i elitserien. Hemmamatcherna spelas i Cloetta Center. Fotbollslaget Linköpings FC är stadens mest framgångsrika fotbollslag, och vann SM-guld år 2009. Andra stora idrotter i Linköping är judo och budo, som tillhör landets äldsta och största klubbar inom respektive område. Linköping har också världens största innebandyförening med över 1600 medlemmar.

Kommunikationer

Linköping har goda tågförbindelser med bland annat Köpenhamn och Stockholm. Tågtrafik går även till Kalmar och Västervik. Linköping har också bra förbindelser när det gäller biltrafik, med E4 som passerar norr om staden. Staden har två flygplatser, en civil och en militär. Göta Kanal passerar staden ca en mil norrut. Linköping är en etablerad cykelstad, och på vintern sker snöröjning även på cykelbanorna.